James Bond Nederland

Aston Martin DB5 met gadgets te koop

Voor veel James Bond-liefhebbers zou het de ultieme droom zijn: Het bezit van een Aston Martin DB5. Het is extra mooi als deze helemaal is uitgerust met de gadgets uit de diverse films. Nu is het mogelijk. Veilinghuis en dealer van klassieke auto’s Coys veilt binnenkort een DB5 met alle gadgets erin! Handig als je die vervelende bumperklever wilt afschudden!

De originele kleur van de Aston Martin DB5: Sierra Blue

Een prijs wordt op de website van Coys niet genoemd, maar gemiddeld liggen de prijzen van een gewone Aston Martin DB5 rond de 900.000 euro. Niet zo gek als je bedenkt dat er maar 1021 van zijn gemaakt! Overigens heeft het exemplaar met chassisnummer DB5/1447/R niets met de productie of publiciteit van de films te maken.

Geschiedenis DB5/1447/R

De DB5 verliet de fabriek op 19 februari 1963 in de kleur Sierra Blue, heeft een grijs interieur met grijze hemelbekleding en is voorzien van een radio. De historie van deze auto gaat daarna weer verder in de jaren ’90.

Aston Martin specialist Nicolas Mee gaf de auto op verzoek van de nieuwe eigenaar de James Bond-look. Het exterieur werd gespoten in de kleur Silver Birch en wagen kreeg een zwart lederen interieur. De auto werd verkocht aan zakenman Fawaz Al Hasawi, eigenaar van Nottingham Forrest voetbalclub.

De auto bleef tot 2015 een onderdeel van de autoverzameling van Al Hasawi. Het onderhoud werd gedaan door Aston Service London. Daarna verkocht hij de auto aan een James Bond-liefhebber in Dusseldorf.

Volledige ombouw met gadgets

De nieuwe eigenaar liet de rechtsgestuurde DB5 ombouwen tot een linksgestuurd model. En of het niet genoeg was, besloot hij dat de auto ingrijpender moest worden verbouwd. De DB5 werd voorzien van James Bond-gadgets uit Goldfinger (1964). Dit liet hij doen door een Aston Martin specialist in Londen. Wie dit was is niet bekend.

In Goldfinger wordt James Bond door M gevraagd om de bedoelingen van goudsmokkelaar Auric Goldfinger te onderzoeken. Een man die gek is op goud en de goudvoorraad van Fort Knox radioactief wil maken.

Terug naar de DB5/1447/R. De auto werd voorzien van roterende nummerplaten aan de voor- en achterkant. Achter de richtingaanwijzers aan de voorkant werden machinegeweren gemonteerd. Wanneer er “geschoten” wordt komen er kleine vlammetjes uit.

Aan de achterkant is er een werkend rookgordijn plus een kogelwerend scherm gemonteerd. In het interieur ontbreekt de “Homer” niet. Deze gadget werkte in Goldfinger met een GPS kastje. 007 plaatste dit onder de auto van Goldfinger en kon hem zo naar Zwitserland volgen. Het schermpje is in de auto geplaatst.

Merlijn Kuiper

Merlijn Kuiper

Merlijn Kuiper mocht op zijn 13e voor het eerst de James Bond-films kijken. Op zijn 14e kocht hij zijn eerste verzamelitem: de Corgi Lotus Esprit Submarine. Sindsdien is hij gek op alles wat met James Bond te maken heeft. Op zijn 21ste startte hij samen met Jorrit van der Valk James Bond Nederland. Zijn favoriete film is The Living Daylights. Naast 007 houdt Merlijn zich bezig met fotografie.

Reageren

Registreren

Recente Reacties