James Bond Nederland

The Folio Society Goldfinger-editie

Er is een nieuwe titel verschenen in The Folio Society James Bond-serie. De nu al iconische serie is uitgebreid met het boek Goldfinger van Ian Fleming. Hiermee bestaat de serie op dit moment uit vijf James Bond-titels. Eerder verschenen Casino Royale, From Russia With Love, Dr. No en Moonraker. De serie is vooral iconisch door de tekeningen van Fay Dalton, die ook in Goldfinger te zien zijn.

Het verhaal

Wanneer James Bond tijdens een overstap op het vliegveld van Miami verblijft, krijgt hij de opdracht om Auric Goldfinger te observeren. De rijke zakenman Junius Du Pont heeft het idee dat Goldfinger vals speelt tijdens een spelletje. James Bond komt er inderdaad achter dat dit het geval is. Terug in Engeland vermoedt ‘M’ dat Goldfinger aan goudsmokkel doet en onderdeel is van de Russische dienst SMERSH.  James Bond verdiept zich in de wereld van de goudsmokkel. Na een partij golf, waarbij Bond uiteindelijk wint van Goldfinger, reist hij achter hem aan naar Zwitserland. Daar komt hij in aanraking met Tilly Masterson, die probeert om Goldfinger te vermoorden. Het blijkt dat zij de zus was van Goldfinger’s assistente waarmee Bond in Miami een kortstondige relatie had. Bond en Tilly worden door Goldfinger gevangen genomen en overgebracht naar de Verenigde Staten. Daar komt Bond te weten wat de grootse plannen zijn van Goldfinger: het beroven van Fort Knox.

Opmerkelijk is dat de filmversie van Goldfinger het boek van Fleming behoorlijk trouw volgt. Zowel de personages, de situaties als ook de voertuigen blijven dicht bij het oorspronkelijke verhaal.

The Folio Society

Zoals gezegd is dit het vijfde James Bond-boek wat verschijnt in deze uitgavereeks. De eerder verschenen edities werden in de Bond en literaire wereld met veel lof ontvangen. De ‘simpele’ omslagen van de boeken doen heel erg denken aan de eerste edities, welke door Jonathan Cape werden uitgegeven. Dat de boeken verschijnen in een slipcase maakt dat het een mooie en unieke verzameling begint te worden. Wanneer de overige titels zullen verschijnen is niet bekend. Het uitgeven van de boeken wordt gedaan in samenwerking met Ian Fleming Publications, de beheerder van het literaire nalatenschap van Ian Fleming.

Fay Dalton

De illustraties zijn wederom van de in Londen wonende Fay Dalton. Haar stijl kenmerkt zich vooral door de vintage look en past daarom helemaal in het plaatje van James Bond. In 2010 won zij de Pickled Ink Award fo Illustration, een belangrijke prijs voor kunstenaars. Kenmerkend voor het werk van Dalton is de combinatie tussen traditioneel teken- en schildermethodes en digitaal tekenen.

Merlijn Kuiper

Merlijn Kuiper

Merlijn Kuiper mocht op zijn 13e voor het eerst de James Bond-films kijken. Op zijn 14e kocht hij zijn eerste verzamelitem: de Corgi Lotus Esprit Submarine. Sindsdien is hij gek op alles wat met James Bond te maken heeft. Op zijn 21ste startte hij samen met Jorrit van der Valk James Bond Nederland. Zijn favoriete film is The Living Daylights. Naast 007 houdt Merlijn zich bezig met fotografie.

Reageren

Registreren

Recente Reacties