James Bond Nederland

Podcast 003: Tomorrow Never Dies

In deze podcast bespreken Tijl Spanjers, Martin den Herder en Don Zuiderman de film Tomorrow Never Dies (1997), de tweede Bond film met Pierce Brosnan in de hoofdrol.

Terwijl Elliot Carver een oorlog wil ontketenen tussen Engeland en China met behulp van een stealthboot en een inadequate blonde Duitse henchman, probeert Bond hem te stoppen. Onderweg komt hij een kleine Deense, een ex en Daphne Dekkers tegen. Gelukkig wordt Bond geholpen door een enorme BMW en heel veel machinegeweren. Let the mayhem begin!

Als je wilt reageren op de podcast, mail dan naar podcast@jamesbond.nl, ook als je vragen en/of een audioclip wil insturen voor een volgende podcast.

Redactie

Redactie

James Bond Nederland is het grootste online James Bond platform van de Benelux en heeft als doel liefhebbers van James Bond van nieuws, verdiepende artikelen en andere mooi content te voorzien. Dit artikel is geschreven door een redacteur van James Bond Nederland.

7 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik snap niet dat je jezelf Bond-fan kunt noemen en vervolgens de hele film compleet af kan branden. Toegegeven dit was de eerste film die ik in de bioscoop zag, dat kan een soort ‘eerste-echte-liefde’ effect sorteren. Maar een kneiter van een Bond, snelle wagens, een tikje bizarre gadgets, interessante locaties, prima schurk, supersterke achtervolgscene met de motor en een apocalyptisch einde…. Wat te denken van de BMW scene in Duitsland met als einde het ‘parkeren’ van de wagen in het vermietungsgeschäft (inclusief de vriendelijke computerstem die Pierce er op wijst om zijn gordel te dragen)? Bij mij staat deze Bond-film tot in het einde der tijden in mijn persoonlijke top 3! Ik kan wel bezig blijven maar I rest my case….

  • Ik snap je punt, al denk ik dat het in twijfel trekken van iemands ‘fan-zijn’ omdat hij anders naar een film kijkt dan jij wat ver gaat. Zeker als iemand in zijn vrije tijd de moeite neemt om een podcast op te nemen voor het plezier van een ander. Zoals ik aan het eind van de podcast zeg, ik vind vrijwel elke Bondfilm vermakelijk maar dit is niet 1 van mijn favorieten. Een mager zesje dus.

   Helaas heb ik het nog niet getroffen met de films die aan bod zijn gekomen. Zowel QOS, TND als straks AVTAK staan bij mij in de onderste regionen. Verwacht een hoop meer enthousiasme als we bij mijn favorieten aankomen! 🙂

   Ik hoop dat de podcast, ondanks onze kritiek, je toch kan blijven boeien. Een wijs man zei ooit: “we criticize the most that what we love” en ik denk dat deze uitspraak de lading wel dekt.

 • Ik vind TND altijd erg vermakelijk alleen neemt de template wel erg letterlijk, vooral het hoge aantal explosies stoort me soms. Gelukkig heeft de film wel veel andere goede punten. 8/10 voor mij. IIG leuke podcast weer mannen!

 • Wederom met plezier beluisterd, al kwam deze aflevering wat moeizaam op gang. Kom op jongens: Michael Kitchen! Tanner uit GE en TWINE heet Michael Kitchen. De ‘VBP’ is niemand minder dan Julian Fellowes (Downton Abbey) die de minister van Defensie speelt. En dat had hij van mij vaker mogen doen. Iets te vaak ‘daar hebben we het straks wel over’ (en of dat dan inderdaad zo is, is iedereen alweer vergeten) en tot vervelends aan toe ‘guilty as charged’. Daar tegenover: veel te weinig name dropping. Doctor Kaufman wordt zeer terecht de hemel in geprezen, maar dat dit personage wordt gespeeld door de veel te vroeg overleden Vincent Schiavelli, dat wordt gemakshalve niet eens genoemd. Bekend uit Batman Returns… en vele, vele andere producties. Hij zit in bijna iedere film van Milos Forman.

  Brosnan heeft voor al zijn films exact dezelfde gunbarrel. Bij DAD is enkel die CGI-kogel toegevoegd. Die uit de teaser-trailer is inderdaad een goed alternatief. Ik heb altijd begrepen dat Brosnan zelf niet zo te spreken was over zijn eerste en enige (voor de film gebruikte) gunbarrel en graag een nieuwe had opgenomen. Maar zoals voor alle Bonds vóór Daniel Craig geldt, kregen ze maar één kans. Enkel het verschil in beeldformaat voor de eerste drie van Connery (waarin we overigens Bob Simmons zien) en de eerste twee van Moore, betekende een re-shoot van de gunbarrel voor respectievelijk TB en TSWLM en de films (met dezelfde acteur in de hoofdrol) die daarop volgden.

  Het gebruik van de vele audiofragmenten in de podcast is ook deze keer goed gekozen en maakt het geheel wel af, al blijft soms de muziek te lang staan. Een minuut Pulp aan het begin is niet bepaald een lekkere binnenkomer, had dat liever gehouden bij het refrein en door!
  Hoe dan ook, bij A View to a Kill weer iets meer peper erin (of Twan er weer bij). Het blijft leuk om te horen hoe anderen de films, die we inmiddels al zo vaak hebben gezien, onder een vergrootglas leggen. Keep up the good work!

  • Hoi Jasper, dank je voor je uitgebreide input! Het is niet altijd makkelijk om alles wat je te zeggen hebt in anderhalf uur te proppen. Gelukkig houdt Don de vaart erin anders ben ik bang dat we nu nog bij hem aan de keukentafel zouden zitten! Er is zo verschikkelijk veel te vertellen over deze films dat het lastig is een keuze te maken wat we links moeten laten liggen.

   Iets meer voorbereiding van mijn kant kan in ieder geval geen kwaad. Ik ken de films van buiten maar weet inderdaad niet altijd de acteurs en hun historie op te lepelen. Voor AVTAK ga ook ik met blocnote voor de TV zitten!

 • deze film was gebruikelijk meer actie dan Goldeneye en daarom was David Arnold met zijn MUZIEK velen maler beter.
  Moby maakt de film ook goed met zijn bondthema