James Bond Nederland

Podcast 011: From Russia With Love

James Bond is back! En dit keer heeft S.P.E.C.T.R.E. een ingenieus plot bedacht om een geheime Russische decodeermachine te bemachtigen en de Britse geheime dienst in diskrediet te brengen! Daarnaast biedt het duivels plot de gelegenheid wraak te nemen op die doorn in het oog genaamd James Bond.

Bond reist naar Istanbul, waar hij de lokale bevolking leert dat aanstekers echt veel beter werken dan lucifers, waar monden niet groot genoeg kunnen zijn en waar het erg lastig kiezen is tussen zigeunervrouwen…

In deze podcast bespreken Tijl, Martin, Twan en Don de klassieker From Russia With Love uit 1963. Ga er lekker voor zitten, geniet en vergeet jezelf niet een glas rode wijn in te schenken (tenzij je vis eet).

Wil je reageren op de podcast of een vraag insturen voor de volgende podcast? Schrijf ons via podcast@jamesbond.nl!

Twan Arts

Twan Arts

Twan Arts is van jongs af aan gepassioneerd door film in het algemeen en James Bond in het bijzonder. Met name de Bond films uit de jaren zestig behoren tot zijn favorieten. Hij publiceerde in 2015 het boek James Bond voor Dummies.

1 reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Overigens was editor (later regisseur) Peter Hunt geniaal in zijn werk. In een scene zie je Rosa Klebb langzaam naar het aquarium met de Siamese vechtvisjes lopen. Maar aangezien Hunt te weinig materiaal had, gebruikte hij datzelfde stukje film, en liet het ‘re-winden’. Waardoor het lijkt alsof Rosa Klebb terugloopt. Maar dat is gewoon de ‘re-wind’.

    Even later doet hij eenzelfde trucje door een nep-achtergrond achter Rosa Klebb te zetten (op het moment dat Klebb zit, en Kronsteen staat). Heel inventief, voor de weinige filmrollen die voor FRWL zijn geschoten.

    Het écht goede aan FRWL vind ik persoonlijk nog steeds het thriller-plot, het pure spionage-element. En enkel deze Bond-film (misschien ook TLD) weet de kijker vanaf het begin wat het plot is van de schurken-club. Als kijker weet iedereen wat S.P.E.C.T.R.E., Blofeld, Klebb en Grant van plan zijn: MI6 en vooral Bond een loer draaien. Dus als kijker weet je ook dat James Bond 007 niks weet van dat smerige plot.

    Dát is de kwaliteit van deze Bond-film: Dat uiterst smerige plot. Het zit zo goed in elkaar, en het is wellicht het meest persoonlijke/gemene wraak-plot ooit voor de duur van een hele film.

    Voor alle andere Bond-films is het plot meer in omgekeerde volgorde geschreven: Wij weten wat Bond van plan is, maar de uiteindelijke ‘dirty scheme’ blijft langer over aan onze verbeelding. Ergens hoop ik dus, dat Bond 25 (werktitel: “Shatterhand”) hier ook weer een beetje lering uit trekt.