James Bond Nederland

Spectre 2

Spectre is de 24e James Bond Film. De film verscheen in 2015. De opnames van de film begonnen eind 2014. In dat jaar werd ook de film aangekondigd. Op 28 oktober 2015 ging de film in de Nederlandse bioscopen in première. Net als zijn voorganger Skyfall, werd Spectre geregisseerd door Sam Mendes. De Nederlander Hoyte van Hoytema tekende voor de cinematografie.

Synopsis

Mexico City, The Day Of The Dead. James Bond volgt een spoor naar Marco Sciarra, een man die plannen heeft om een aanslag te plegen. Tijdens een lieftallig intermezzo met een vrouw tovert 007 een geweer tevoorschijn. Hij gaat het dak op en richt op Sciarra. Hij spreekt met een andere man en Bond hoort de woorden aanslag, voetbalstadion en The Pale King. James wordt ontdekt en beschoten. Hij schiet terug en het hele gebouw stort in.

Sciarra overleeft en 007 zet de achtervolging in. Hij is op weg naar een helikopter. James is net op tijd en springt aan boord. Daar raken de mannen in gevecht. 007 weet Sciarra uit de helikopter te krijgen. Als de man uit de helikopter valt heeft James een ring in zijn hand. Een zilveren ring met een octopus erop.

M is furieus. 007 heeft zonder toestemming half Mexico City in puin gelegd. Hij trekt Bond zijn licentie tot doden in. Op het kantoor maakt James kennis met het nieuwe hoofd van Mi5/Mi6, Max Denbigh. De twee diensten zijn samengegaan.

James ontmoet Moneypenny, aan haar verteld hij de werkelijke reden van zijn acties in Mexico City. Hij kreeg een boodschap van de oude M die eerder overleed. Ze vroeg hem om Marco Sciarra om te brengen en naar zijn begrafenis in Rome te gaan. Moneypenny geeft James een doos met spullen uit Skyfall (Bond zijn ouderlijk huis. red.). Daarin vindt hij een foto van een man en twee jongens. Bond is de ene, de andere jongen is vanwege brandschade niet te zien.

Bill Tanner neemt Bond mee naar Q. Dit alles zonder dat M dit weet. Onderweg komen ze langs het nieuwe gebouw van de geheime dienst. Het oude Mi6 is verwoest. Tanner verteld 007 dat Denbigh bezig is met een plan om een verdrag te laten tekenen. Het verdrag geeft negen landen toestemming om elkaars informatiestromen te kunnen inzien.

Q toont 007 zijn nieuwe dienstauto. Althans dat denkt James. De auto is vanwege Bond zijn schorsing aan 009 gegeven. Later steelt James de Aston Martin DB10 en rijdt naar Rome.

Op de begrafenis ziet Bond een aantal mannen in zwarte kleding. Ze staan rond een man met zwartgrijs haar. Hij heeft een donkere zonnebril op. Wat 007 niet ziet is dat de man hem nauwlettend in de gaten houdt. James is meer gefocust op de weduwe. Hij volgt haar naar huis. Daar aangekomen voorkomt Bond haar executie. De weduwe verteld dat haar man een belangrijke meeting had.

Bij de meeting aangekomen toont James de ring met octopus en hij kan naar binnen. Eenmaal binnen hoort hij mensen discussiëren over geslaagde aanslagen in Marokko en Tunesië. Een man in een donkere jas komt binnen en de discussie stopt abrupt. Ze praten verder en spreken over de geplande moord op The Pale King. Wie wil deze moord op zich nemen? Een vrijwilliger meldt zich, maar een ander ook. Het is een grote, forse en sterke man die zichzelf Hinx noemt. Hij toont op niet onnavolgbare wijze dat hij de beste man voor de klus is.

De man in de donkere jas noemt de naam van Bond. Hij zegt hem dat het een tijd geleden is dat ze elkaar hebben ontmoet. 007 herkent de man. Maar kan hem nog niet plaatsen. Dan beginnen de problemen voor Bond. Hij vlucht per DB10 en wordt door Hinx achtervolgt in een Jaguar C-X75. Dwars door Rome.

Via Moneypenny hoort James wie The Pale King is. Het blijkt Mister White te zijn. Dezelfde persoon die 007 tijdens twee eerdere missies tegenkwam (Casino Royale en Quantum Of Solace. red.) Ook de naam van de man in de zwarte jas is ontdekt. Franz Obenhauser en zijn vader kwamen eerder om in een lawine.

007 spoed zich naar Oostenrijk. Daar vindt hij Mister White. Ernstig ziek en eerder dood dan levend. Hij verteld James dat hij een dochter heeft en vraagt Bond voor haar te zorgen. White overlijdt.

Als James na een afspraak met de dochter van White; Madeline Swann weg gaat wordt Madeline door Hinx ontvoert. 007 volgt en red haar. Dan brengt hij haar naar Q. Hij is gekomen om James te helpen. Q onderzoekt de ring. Ze ontdekken dat de ring gelinkt is aan de volgende mensen; Le Chriffre, Mister White, Marco Sciarra, Dominic Green en Raoul Silva. Mensen waarmee Bond eerder problemen heeft gehad. Ze blijken allemaal gelieerd te zijn aan Franz Obenhauser en de organisatie S.P.E.C.T.R.E.

Bond en Madeline komen achter het hoofdkwartier van de organisatie in de Marokkaanse woestijn. Tijdens de treinreis ernaar toe probeert Hinx en te vermoorden. Hij slaagt niet en wordt door 007 vakkundig uit de trein gezet. Ze arriveren bij een verlaten station en worden naar het hoofdkwartier gebracht.

Obenhauser verteld Bond en Madeline dat Denbigh voor hem werkt. Het verdrag voor inzage in informatiestromen moet S.P.E.C.T.R.E toegang geven tot alle informatiebronnen ter wereld. Ook verteld hij dat het niet raar is dat James hem herkend. Na de dood van Bond zijn ouders nam zijn vader hem op. Obenhauser ensceneerde zijn eigen dood en vermoorde zijn vader. Daarna nam hij een nieuwe identiteit aan. De identiteit van Ernst Stavro Blofeld.