James Bond Nederland

Roger Moore

Jeugdjaren

Roger George Moore, Geboren op 14 oktober 1927 als enig kind van huisvrouw Lily en politieagent George Alfred Moore in Hartje London. Zijn basisschooljaren werden ruw verstoord door het uitbreken van de tweede wereldoorlog, en de jonge Roger werd met honderden lotsgenoten ondergebracht op het platteland, waar hij studeerde aan Dr. Challoner’s Grammar School en de universiteit van Durham, waar hij geen diploma wist te halen.

Op zijn 18e levensjaar werd Moore opgeroepen voor de National Service, de engelse dienstplicht. Op 21 september 1946 kreeg hij de opdracht zich bij het Royal Army Service Corps te voegen als tweede luitenant, waar hij uiteindelijk de rang Kapitein kreeg. Moore was gestationeerd in west Duitsland, waar zijn gevoel voor humor en timing er voor zorgde dat hij de leiding kreeg over het team van entertainers voor de op doorreis zijnde troepen in Hamburg.

Eerste films

Roger Moore studeerde aan de Royal Acadamy for Dramatic Art ofwel RADA. Hier ontstond een hechte vriendschap met klasgenote en toekomstig Miss Moneypenny Lois Maxwell, alvorens hij na 2 termijnen stopte met de opleiding om betaald werk als een acteur te gaan zoeken. Zijn carrïere startte met wat modelwerk voor breiwerk (waarvoor hij door Michael Caine de bijnaam “the Big Knit” – de grote gebreide verdiende) en allerlei huishoudelijke artikelen zoals tandpasta en zeep.

Na zijn modellenwerk tekende Moore in 1954 een contract bij MGM voor 7 jaar, maar de films waar hij in speelde waren helaas geen succes, en na slechts 2 jaar stond Moore weer op straat.

De jaren die hierop volgden vulde Moore vooral met het spelen van eendagsrollen in TV-series, voordat hij zijn eerste success beleefde met de ITV-serie Ivanhoe. Roger’s eerste hoofdrol was die van Sir Wilfred of Ivanhoe, een charmante en heroische ridder in de tijd van Koning Richard Leeuwenhart, waarin hij strijd tegen de slechte invloed van de broer van de koning Prince John, hulp bied aan de armen en hulpelozen, en probeert de oneerlijkheid in de wereld te verhelpen.

Internationale roem kwam in de vorm van een nieuwe TV-serie genaamd The Saint, waarin Moore werd gecast voor de hoofdrol van Simon Templar. De rol van zelf benoemde “moderne Robin Hood” die steelde van criminelen maar het geld zelf hield was met Roger’s charme, lichtvoetigheid en stijl een wereldwijde hit.

Hoe Bond geworden?

Het charmante maar toch dappere voorkomen van Moore was ook James Bond-auteur Ian Fleming niet ontgaan, en toen producers Albert R. Broccoli en Harry Saltzman op zoek gingen naar een waardig acteur voor de hoofdrol van geheim agent 007, waren de ogen meteen op Moore gericht. Helaas was het contract voor The Saint al getekend, en ging de rol naar onbekende schot Sean Connery. Jammer maar helaas…

Toen Sean Connery in 1967 genoeg had van James Bond, was het telefoontje naar Sir Roger Moore snel gemaakt. Tot grote frustratie van de producers had Roger net de volgende sprong in zijn carriere opgestart: samen met acteur Tony Curtis reisde hij heel europa door voor de TV-serie The Persuaders!, in Nederland uitgezonden als “De Versierders!”. Roger’s personage van aristocratische, schatrijke en vrouwen versierende snob Lord Brett Sinclair was de brit op het lijf geschreven. “Het was de enige rol in mijn hele leven waar ik niet voor hoefde te acteren”, aldus Roger Moore in een interview. De serie werd een gigantische hit in europa, maar de beoogde hoge kijkcijfers in de Verenigde Staten bleven uit, waardoor de stekker er na 24 afleveringen uit werd gehaald. Wederom zat Roger zonder werk, maar niet voor lang. Sean Connery had rond diezelfde tijd aangegeven “never again” de rol van James Bond te willen spelen, dus was er een vacature. En dit keer zou er niets meer tussen komen…

10 jaar nadat ze samen een enorm succesvolle franchise hadden opgezet, hebben ze hun ster-acteur in huis: Roger Moore tekende voor 4 James Bond-films, te beginnen met Live and Let Die. Om de vergelijkingen met Sean Connery zo veel mogelijk te vermijden worden er enkele maatregelen getroffen. Zo bestelt Roger’s Bond geen Vodka Martini, shaken not stirred, rijd hij geen Aston Martin maar Lotus, en stelt hij zich slechts éénmaal voor. Roger: “Ik moest me inhouden om het niet met een schots accent te zeggen: My name issh Bond, Sjaamessh Bond.”

Na Moore’s vuurdoop als James Bond volgt meteen het volgende avontuur: The Man with the Golden Gun. Hier geeft Roger aan zich niet prettig te voelen in de door de regisseur beoogde interpretatie van de geheim agent. “ze probeerden me op Sean Connery te laten lijken. Toen ik de arm van Maud (Adams) moest verdraaien om informatie uit haar te krijgen voelde het gewoon niet goed. Zo was ik gewoon niet.”

Voor de volgende film The Spy Who Loved Me staat er veel op het spel. Door een financiële schuld is producer Harry Saltzman genoodzaakt zijn aandelen in Bond te verkopen, waardoor Albert “Cubby” Broccoli als enige producer overblijft. De volgende film is alles of niets voor Broccoli, dus wordt alles uit de kast gehaald. Het boek “The Spy Who Loved Me” mocht door Sir Ian Fleming niet verfilmd worden, dus wordt er een origineel script geschreven. Roger krijgt de vrijheid om het personage naar zijn eigen hand te zetten. In plaats van fysiek geweld gebruikt hij zijn charme en intelligentie om  – met name de dames – te overtuigen om informatie te verstrekken. In de jaren ’70 is er behoefte aan afleiding en humor, en de nieuwe luchtige, charismatische en vrouwversierende interpretatie van de geheim agent is een gigantische hit bij het publiek. Roger heeft zichtbaar veel meer plezier in de rol. “James bond is een geheim agent, maar toch kent iedere barman ter wereld zijn favoriete drankje. Dat is toch niet serieus te nemen?”

In navolging van de ruimte-hype die Star Wars heeft ingeluid, besluit producer Albert “Cubby” Broccoli om niet zoals op de aftiteling vermeld For Your Eyes Only” te gaan verfilmen, maar Ian Fleming’s “Moonraker” te gebruiken als inspiratie. Het originele concept van een slechterik die een gestolen raket op London dreigt af te vuren is na het spektakel van “The Spy Who Loved Me” wel wat zwak, dus wordt er wederom een nieuw verhaal geschreven. Bond gaat de ruimte in, met Space Shuttles, astronauten in raketpakken en laserpistolen. “Moonraker” is een financiëel success, maar van het originele karakter James Bond is weinig meer over. Het roer moet om, zo luid de conclusie. Met een nieuw contract voor één film per keer, schittert Roger Moore opnieuw als 007, maar wel met een andere ondertoon. “For Your Eyes Only” is dan ook een Bond-film met een menselijke, bedachtzame Bond die het niet meer moet hebben van gadgets en one-liners, maar van intelligentie en training. Meest kenmerkend voor het serieuze karakter van deze Bond is wanneer hij als wraak voor het vermoorden van een collega een slechterik in koele bloede met auto en al van een metershoge klif trapt. “Het was misschien niet mijn persoonlijke stijl, maar wel een enorm typerend moment voor Bond als karakter”, vertelt Moore.

Zijn termijn als Bond wordt afgesloten met het indiase smokkelavontuur “Octopussy” en zijn zwanenzang “A View to A Kill”. Moore, inmiddels 57, vind zichzelf te oud geworden. “De blauwe plekken trekken steeds minder snel weg. Daarnaast zijn de vrouwelijke tegenspeelsters jong genoeg om mijn dochters te zijn.” Moore bedankt voor een volgende film, en geeft zijn Walther PPK door aan Timothy Dalton.

Priveleven

Roger Moore is in zijn leven een aantal keer getrouwd. In 1946 trouwde hij met Doorn van Steyn. Ze acteerde in vijf films en had kleinere rolletjes. Onder andere in Madame Louise (1951). Na zeven jaar scheidde Moore van haar. Zangeres Dorothy Squires was zijn tweede vrouw en twaalf jaar jonger. In 1969 scheiden ze van elkaar.

In die tijd had Roger al een derde vrouw. Met Luisa Mattioli kreeg Moore drie kinderen. Deborah Maria Luisa Moore werd op 27 oktober 1963 geboren. Haar broers Geofrey Robert (28 juli 1966) en Christian David Micheal (18 augustus 1973) volgden later. Deborah heeft net als haar vader een rol in de James Bondfilms gespeeld. Ze vertolkte in Die Another Day (2002) de rol van stewardess en is te zien in de scènes als Bond in het vliegtuig naar London zit.

In 1991 werd Moore Goodwill Ambassadeur van UNICEF. Hij zet zich in om het gebrek aan jodium bij kinderen aan te pakken. 1995 markeert de start van zijn campagne Check out for Childeren. Met als doel om wereldwijde vaccinatieprogramma’s op te zetten. Hiervoor heeft hij al ruim 16 miljoen dollar opgehaald. Naast zijn programma rond jodium tekorten bij kinderen zet hij zich ook in voor de bestrijding van HIV AIDS en landmijnen. Daniel Craig heeft inmiddels zijn rol rond landmijnen bij de Verenigde Naties overgenomen.

Vanaf 1999 mag Roger zich Sir Roger Moore noemen als hij door de Britse koningin tot Commander of the Order of the British Empire (CBE) wordt benoemd. In 2003 komt daar de titel van Knight Commander of the British Empire (KBE) bij.

Na 25 jaar scheidde Moore van Mattioli. In 2002 trouwde Roger voor de vierde keer. Nu met Christina Tholstrup. Ze waren tot zijn dood gelukkig getrouwd en woonden afwisselend in Zwitserland en Monte Carlo. Roger was een graag geziene gast bij filmpremières. Aan zijn mening rond James Bond wordt ook na zijn overlijden veel waarde gehecht.

Op 23 mei 2017 overleed Sir Roger Moore op 89-jarige leeftijd aan kanker.Volledige naam

Roger George Moore

Geboortedatum

14 oktober 1927

Geboorteplaats

🇬🇧 Londen, Engeland (GB)

Overleden

23 mei 2017