James Bond Nederland

No Time To Die


Synopsis

Bond is teruggetreden als geheim agent van Mi6 en geniet van een minder hectisch leven op Jamaica. De vrede wordt al snel verstoord nadat zijn oude vriend Felix Leiter van de CIA om hulp vraagt. De missie om een ontvoerdde wetenschapper te bevrijden krijgt een andere wending en lijdt Bond op het spoor naar een mysterieuze schurk die van plan is zijn nieuwe levensgevaarlijke uitvinding te gebruiken.


Cast


Crew


(pre) productie

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen rond No Time To Die.

Kort na het verschijnen van Spectre wordt de volgende film aangekondigd. Producent Barbara Broccoli laat weten even een pauze te hebben na de drie jaar die ze nodig hadden voor het 24ste James Bond-avontuur. In een interview liet ze weten dat vanaf voorjaar 2016 de productie gaat starten voor No Time To Die. Ze weet nog niet of Daniel Craig terug zal keren als 007. Pas in juli 2017 wordt bekend dat No Time To Die zal verschijnen in november 2019. Het script is wederom in handen van Neal Purvis en Robert Wade. Eerder dat jaar kocht EON Productions een helikopter in Duitsland.

Op 16 augustus 2017 is de kogel door de kerk: officieel wordt bekend gemaakt dat Daniel Craig terugkeert als 007 in No Time To Die. Hij deed dit in de Late Night Show van Stephen Colbert. Daarna wordt het stil rondom No Time To Die. Pas in mei 2018 wordt bekend gemaakt dat de film geregisseerd zal worden door Danny Boyle en mede geschreven wordt door John Hodge. De release datum wordt vastgezet op 8 november 2019 en de premiere zal op 29 oktober zijn. De distributie zal in handen zijn van MGM.

Maar twee maanden later zag de wereld er weer heel anders uit. Barbara Broccoli, Michael Wilson en Daniel Craig laten weten dat Danny Boyle niet langer de regisseur van de film is. Een maand later wordt de nieuwe regisseur voorgesteld: Cary Joji Fukunaga gaat het stokje overnemen van Danny Boyle. Ook wordt voor het eerst een nieuwe releasedatum genoemd. De film wordt verschoven naar het voorjaar van 2020. 14 februari werd de nieuwe datum. Langzaam wordt ook de cast en crew bekend gemaakt. Zou roden als crew Linus Sandgren en Alexander Witt toegevoegd. In diverse interviews laten Ben Wishaw (Q) en Naomie Harris (Miss Moneypenny) weten dat ze terug keren in No Time To Die.

2019 begint met een dubbel gevoel. De eerste beelden van repetities van het stuntteam komen naar buiten en wordt er druk gewerkt in Noorwegen. Daar worden zelfs de eerste beelden van filmopnames naar buiten gebracht. De andere kant is dat dat er weer uitstel van de releasedatum bekend is gemaakt. Deze is verschoven naar 8 april 2019. Er wordt druk gespeculeerd over mogelijk opnames in Jamaica en Italië. Regisseur Fukunaga werd gespot in het Italiaanse dorp Matera.

Einde goed nieuws: op 25 april 2019 werd er een livestream georganiseerd vanaf Jamaica. Fans werden een beetje teleurgesteld: de titel werd niet onthuld. Wel was de cast aanwezig, werden de filmlocaties bekend gemaakt en een korte omschrijving van het verhaal. De dagen erna konden we genieten van de opnames op het eiland Jamaica.

Na de opnames is Jamaica werden deze voortgezet in hartje Londen en de Pinewood Studios. Dankzij een bezoek van de Prince of Wales krijgen we een blik op de set van MI6 en zien we dat er een Cuba set is gebouwd. Een aantal dagen erna worden in het centrum van de stad opnames gemaakt, waaronder met Daniel Craig en de Aston Martin V8. De opnames duurden een paar dagen.

Halverwege juli 2019 is gestart met de voorbereidingen van filmopnames in Schotland. Dezelfde voertuigen uit Noorwegen werden voor de repetities gebruikt, wat erop duidt dat het een dubbellocatie zal worden voor Noorwegen.

Op 20 augustus 2019 wordt eindelijk de titel van de film bekend gemaakt: No Time To Die. In de officiele verklaring zien we ook de naam van Dan Romer staan als componist van de film.


Sponsoren

Aston Martin
Aston Martin heeft officieel de terugkeer in No Time To Die aangekondigd. Middels een bericht op de sociale media laat het merk weten dat het drie voertuig gaat leveren voor de productie: de beroemde Aston Martin DB5, de Aston Martin V8 uit The Living Daylights en de gloednieuwe Aston Martin Valhalla.

Embed from Getty Images

Land Rover
Op 13 november 2019 maakte het merk Land Rover bekend officieel partner te zijn van No Time To Die. Het merk zal te zien zijn in een bloedstollende achtervolging met de nieuwe Land Rover Defender 110 X modeljaar 2020.

No Time To Die sponsorschap jaguar land rover eon productions

Bollinger
In een interview met de Australische krant The Advertiser bevestigt commercieel directeur Guy de Rivoire dat het Franse champagnehuis Bollinger wederom de champagne voor James Bond verzorgd.

Er komt een nieuwe James Bond-film aan. Daarom komen we met een speciale Cuvee die ons veertigjarig jubileum met James Bond viert.

Guy de Rivoire – Commercieel directeur Bollinger

De Rivoire vertelt in het interview dat het creëren van James Bond champagne nog niet zo gemakkelijk is. Er komt een hoop vakmanschap bij kijken: “Ik wil niet als een arrogante Fransman klinken maar het maken van champagne is nog niet zo gemakkelijk. Er gaat een ingewikkeld proces aan vooral waarbij een fles minimaal door 40 handen gaat voordat hij kan worden verkocht”.

Heineken
Ook de samenwerking met Heineken is nog niet officieel bevestigd. Maar in de film waarbij we een kijkje achter de schermen krijgen tijdens de opnames op Jamaica zien we Felix Leiter aan een bar zitten: met diverse flesjes van het Nederlandse biermerk voor zich.

Bond 25 making of felix leiter heineken

Omega
De terugkeer van Omega is nog niet bevestigd. In 2018 was Daniel Craig in smoking te zien in de Omega reclame voor de nieuwe Seamaster.

(c) Omega SA, 2018

Ondertussen is Daniel Craig zowel op Jamaica als in Londen gespot met een Omega horloge om zijn pols. Op de foto’s is te zien dat het om de nieuwe Seamaster Diver 300M gaat. Het betreft een zilveren kast met zwarte wijzerplaat en accenten en een grijze Milanese band (fijn, metaal geweven band). Die laatste is officieel (nog) niet verkrijgbaar via Omega zelf. Het zou kunnen zijn dat hiervan een speciale editie gaat verschijnen bij het uitkomen van de film.

Het Omega-horloge welke Daniel Craig draagt tijdens de opnames in Londen.
Het Omega-horloge welke Daniel Craig draagt tijdens de opnames in Londen.

Spirit Yachts
Tijdens de opnames in Jamaica is Daniel Craig gezien aan het roer van een Spirit Yacht. Het Engelse bedrijf was partner van de eerste James Bond0film van Daniel Craig, Casino Royale. Het bedrijf heeft nog niet bevestigd of het een partner is.

Tom Ford
Ook dit is nog niet bevestigd, maar het lijkt erop dat Daniel Craig wederom de pakken van Tom Ford draagt in de nieuwe film. Ook is te zien dat Craig een Tom Ford spijkerbroek draagt tijdens de opnames in Jamaica.


Premiere & releasedata

Overige releasedata wereldwijd:

02-04-2020 Nederland
02-04-2020 Verenigd Koninkrijk


Voertuigen en gadgets


Locaties


Verenigd Koninkrijk
De bakermat van de James Bond-films: de Pinewood Studios. De studios zijn gebruikt voor interieuropnames van het MI6 gebouw en er is een set van Cuba te zien.

In juli 2019 zijn er opnames gestart in Schotland bij het plaatsje Aviemore. De locatie in Schotland is een dubbellocatie voor Noorwegen, waar een achtervolging (deels) werd opgenomen.

Noorwegen
In december 2018 heeft EON Productions een subsidie aangevraagd in Noorwegen om daar te gaan filmen. In januari 2019 werd deze aanvraag goedgekeurd. Een Noorse krant heeft eind februari 2019 ontdekt dat er een bouwwerk werd neergezet in het dorpje Hakadal. Volgens de makelaar wordt het een bouwwerk van tijdelijke aard. Groot vermoeden is dat dit een set van No Time To Die is. Er is hierover verder nog niks officieel bekend gemaakt. Op 27 maart 2019 zijn de opnames begonnen op het meer. De Nederlander Hessel Visser plaatste daar een foto van.

© Varingen, 2019

Ondertussen wordt er al druk gefilmd in Noorwegen. Op de eerste beelden is een jong meisje te zien en mannen met masker en automatische wapens.

©Jules Bridger, Splashnews.com, 2019

Tijdens de persconferentie op Jamaica werd door de regisseur bekend gemaakt dat Noorwegen inderdaad een van de locaties is waar gefilmd is of gaat worden.

Op de beroemde Atlantic Road werden opnames gemaakt. Er werd gefilmd met de Aston Martin V8, een oudere Toyota Landcruiser en twee Russische Landrovers.

Italië
Ook Italie wordt volgens geruchten wederom weer aangedaan. De nieuwswebsite www.sassilive.it is er stellig van overtuigd dat er gefilmd gaat worden in de historische stad Matera, Zuid-Italie. De opnames zouden gaan plaatsvinden in juli 2019. De Amerikaanse website Varity heeft gemeld dat er gefilmd gaat worden met meer dan 500 figuranten. De opzet zou hetzelfde zijn als de pre-title sequence uit Spectre. Over deze locatie is nog niks bevestigd.

Volgens de laatste berichten van de Italiaanse online-krant Sassilive.it zou er gefilmd gaan worden in de oude wijk Sassi en op het strand Marina di Pisticci. Het laatste zou de ontknoping van de film moeten plaats vinden. Een deel van de opnames zouden niet in juli plaats gaan vinden, maar in september, na het Bruna Festival. Wellicht kunnen we dan iets verwachten als in Quantum Of Solace, waarbij er gefilmd werd bij de beroemde Palio (paardenrennen) in Siena.

Tijdens de persconferentie op Jamaica werd door de regisseur bekend gemaakt dat de historische Italiaanse stad Matera inderdaad een van de locaties is waar gefilmd gaat worden. Of de overige geruchten hiervan kloppen is niet bekend.

Jamaica
De geboortegrond van James Bond, zowel literair als op het witte doek, wordt genoemd als mogelijke locatie van No Time To Die. Gregg Wilson zou in maart 2019 op het eiland zijn voor locatie scouts. Het vakantiehuis van Ian Fleming, GoldenEye, zou op de wensenlijst van de co-producent staan. Volgens de Jamaicaanse minister van tourisme, Hon Edmund Barlet zijn de gesprekken met EON Productions al in een vergevorderd stadium. Hij gaf aan: “Als James Bond nogmaals naar Jamaica komt geeft dat een enorme potentie aan onze toerismesector en onze marketing voor het eiland” (bron: Gesprekken met Jamaicaanse regering d.d. 30-03-2019).

Het was bijzonder dat de persconferentie werd gehouden in de tuinen van GoldenEye. Daar werd bekend gemaakt dat Jamaica inderdaad een rol gaat spelen in de nieuwe film. Op het terrein is een aparte woning gebouwd.

De opnames op Jamaica werden gemaakt in het centrum van Port Antonio. Ook zijn er opnames gemaakt van James Bond op een jacht en is er een watervliegtuig te zien. Van de opnames in Jamaica werd officieel een filmpje van gemaakt, welke hieronder te zien is.


Posters

Op 20 augustus 2019 werd de titel van de film officieel bekend gemaakt. Dit werd gedaan middels een animatiefilmpje. Voor het logo van de titel is gekozen voor het lettertype Futura ND Black in combinatie met het huidige 007-logo. De titel is geschreven in witte hoofdletters met een zwarte achtergrond. Het 007-logo is goudkleurig. Het lettertype stampt uit 1929 en werd vooral in de begin periode gebruikt. De hoofdletters waren makkelijk te maken voor stencilmachines.

No Time To Die titel logo
Het logo van de 25e James Bond film No Time To Die.

Op Global James Bond Day (5 oktober) werd de teaserposter van No Time To Die uitgebracht. In de Bond-wereld werd de poster niet enthousiast onthaalt. Goedkoop en het bracht geen boodschap over. De foto is gemaakt door de vaste fotograaf Greg Williams op Pinewood Studios. Op deze dag werden ook de buitenlandse titels van de film officieel bekend gemaakt.

No Time To Die Teaserposter 2019

Muziek

Op 2 juli 2019 komt er voor het eerst een serieus bericht naar buiten. Componist Dan Romer zal de muziek gaan verzorgen voor de nieuwe James Bond-film. De Amerikaanse website IndieWire meldt op hun site dat Romer de componist gaat worden voor de film. Het wordt niet ontkend: sterker nog: Dan Romer liked het bericht op Instagram:

Op 20 augustus 2019 wordt de titel bekend gemaakt. In het officiële bericht wordt Dan Romer genoemd als componist van de nieuwe film.

Dan Romer is eigenlijk nog relatief onbekend in de filmwereld. Wel schreef hij de muziek voor Amerikaanse televisieseries als The Good Docter, Atypical en Maniac. De reden dat regisseur Cary Fukunaga voor hem zou hebben gekozen is omdat de twee al eerder hebben samengewerkt. Beide waren betrokken bij de productie van The Rift (2012) en Beasts With No Nation (2015).


Multimedia

No Time To Die

Regisseur
Cary Joji Fukunaga

Producenten
BarbaraBroccoli
Michael G. Wilson
Gregg Wilson
Chris Bringham

Scenario
Ian Fleming (karakter)
Neal Purvis
Robert Wade
Phoebe Waller-Bridge

Cinematografie
Linus Sandgren

Muziek
Dan Romer

Soundtrack
Nog niet bekend

Release
3 april 2020 (UK)
2 april 2020 (NL)

Filmlocaties
Groot-Brittannië
Jamaica
Noorwegen
Italië