James Bond Nederland

Spectre

Spectre is de 24e James Bond Film. De film verscheen in 2015. De opnames van de film begonnen eind 2014. In dat jaar werd ook de film aangekondigd. Op 28 oktober 2015 ging de film in de Nederlandse bioscopen in première. Net als zijn voorganger Skyfall, werd Spectre geregisseerd door Sam Mendes. De Nederlander Hoyte van Hoytema tekende voor de cinematografie.


Synopsis

Mexico City, The Day Of The Dead. James Bond volgt een spoor naar Marco Sciarra, een man die plannen heeft om een aanslag te plegen. Tijdens een lieftallig intermezzo met een vrouw tovert 007 een geweer tevoorschijn. Hij gaat het dak op en richt op Sciarra. Hij spreekt met een andere man en Bond hoort de woorden aanslag, voetbalstadion en The Pale King. James wordt ontdekt en beschoten. Hij schiet terug en het hele gebouw stort in.

Sciarra overleeft en 007 zet de achtervolging in. Hij is op weg naar een helikopter. James is net op tijd en springt aan boord. Daar raken de mannen in gevecht. 007 weet Sciarra uit de helikopter te krijgen. Als de man uit de helikopter valt heeft James een ring in zijn hand. Een zilveren ring met een octopus erop.

M is furieus. 007 heeft zonder toestemming half Mexico City in puin gelegd. Hij trekt Bond zijn licentie tot doden in. Op het kantoor maakt James kennis met het nieuwe hoofd van Mi5/Mi6, Max Denbigh. De twee diensten zijn samengegaan.

James ontmoet Moneypenny, aan haar verteld hij de werkelijke reden van zijn acties in Mexico City. Hij kreeg een boodschap van de oude M die eerder overleed. Ze vroeg hem om Marco Sciarra om te brengen en naar zijn begrafenis in Rome te gaan. Moneypenny geeft James een doos met spullen uit Skyfall (Bond zijn ouderlijk huis. red.). Daarin vindt hij een foto van een man en twee jongens. Bond is de ene, de andere jongen is vanwege brandschade niet te zien.

Bill Tanner neemt Bond mee naar Q. Dit alles zonder dat M dit weet. Onderweg komen ze langs het nieuwe gebouw van de geheime dienst. Het oude Mi6 is verwoest. Tanner verteld 007 dat Denbigh bezig is met een plan om een verdrag te laten tekenen. Het verdrag geeft negen landen toestemming om elkaars informatiestromen te kunnen inzien.

Q toont 007 zijn nieuwe dienstauto. Althans dat denkt James. De auto is vanwege Bond zijn schorsing aan 009 gegeven. Later steelt James de Aston Martin DB10 en rijdt naar Rome.

Op de begrafenis ziet Bond een aantal mannen in zwarte kleding. Ze staan rond een man met zwartgrijs haar. Hij heeft een donkere zonnebril op. Wat 007 niet ziet is dat de man hem nauwlettend in de gaten houdt. James is meer gefocust op de weduwe. Hij volgt haar naar huis. Daar aangekomen voorkomt Bond haar executie. De weduwe verteld dat haar man een belangrijke meeting had.

Bij de meeting aangekomen toont James de ring met octopus en hij kan naar binnen. Eenmaal binnen hoort hij mensen discussiëren over geslaagde aanslagen in Marokko en Tunesië. Een man in een donkere jas komt binnen en de discussie stopt abrupt. Ze praten verder en spreken over de geplande moord op The Pale King. Wie wil deze moord op zich nemen? Een vrijwilliger meldt zich, maar een ander ook. Het is een grote, forse en sterke man die zichzelf Hinx noemt. Hij toont op niet onnavolgbare wijze dat hij de beste man voor de klus is.

De man in de donkere jas noemt de naam van Bond. Hij zegt hem dat het een tijd geleden is dat ze elkaar hebben ontmoet. 007 herkent de man. Maar kan hem nog niet plaatsen. Dan beginnen de problemen voor Bond. Hij vlucht per DB10 en wordt door Hinx achtervolgt in een Jaguar C-X75. Dwars door Rome.

Via Moneypenny hoort James wie The Pale King is. Het blijkt Mister White te zijn. Dezelfde persoon die 007 tijdens twee eerdere missies tegenkwam (Casino Royale en Quantum Of Solace. red.) Ook de naam van de man in de zwarte jas is ontdekt. Franz Obenhauser en zijn vader kwamen eerder om in een lawine.

007 spoed zich naar Oostenrijk. Daar vindt hij Mister White. Ernstig ziek en eerder dood dan levend. Hij verteld James dat hij een dochter heeft en vraagt Bond voor haar te zorgen. White overlijdt.

Als James na een afspraak met de dochter van White; Madeline Swann weg gaat wordt Madeline door Hinx ontvoert. 007 volgt en red haar. Dan brengt hij haar naar Q. Hij is gekomen om James te helpen. Q onderzoekt de ring. Ze ontdekken dat de ring gelinkt is aan de volgende mensen; Le Chriffre, Mister White, Marco Sciarra, Dominic Green en Raoul Silva. Mensen waarmee Bond eerder problemen heeft gehad. Ze blijken allemaal gelieerd te zijn aan Franz Obenhauser en de organisatie S.P.E.C.T.R.E.

Bond en Madeline komen achter het hoofdkwartier van de organisatie in de Marokkaanse woestijn. Tijdens de treinreis ernaar toe probeert Hinx en te vermoorden. Hij slaagt niet en wordt door 007 vakkundig uit de trein gezet. Ze arriveren bij een verlaten station en worden naar het hoofdkwartier gebracht.

Obenhauser verteld Bond en Madeline dat Denbigh voor hem werkt. Het verdrag voor inzage in informatiestromen moet S.P.E.C.T.R.E toegang geven tot alle informatiebronnen ter wereld. Ook verteld hij dat het niet raar is dat James hem herkend. Na de dood van Bond zijn ouders nam zijn vader hem op. Obenhauser ensceneerde zijn eigen dood en vermoorde zijn vader. Daarna nam hij een nieuwe identiteit aan. De identiteit van Ernst Stavro Blofeld.


Cast


Sponsoren/partners

Sponsoring door middel van product placement is niet meer weg te denken uit de televisie en filmwereld. Spectre is hierin geen uitzondering. In Spectre zijn  twee soorten sponsoren terug te vinden. Het gaat om producten die je in de film zelf terug ziet en producten die tijdens de productie door de cast en crew zijn gebruikt. Op de foto’s van de aftiteling staat een overzicht.

Aston Martin: Misschien wel de meest bekende sponsor van de James Bond-franchise. We mogen overigens niet vergeten dat Aston Martin zijn bestaan eigenlijk aan James Bond te danken heeft. De autofabrikant verkeerde in de jaren ’60 in zwaar weer en dreigde failliet te gaan. Mede door het gebruik van de Aston Martin DB5 (toen nog een pre-productie model) kwam het bedrijf in de schijnwerpers te staan en kon het meeliften op het succes van Goldfinger. De Aston Martin DB10 werd speciaal voor Spectre ontworpen.
Belvedere Vodka: James Bond heeft in de afgelopen decennia vele merken wodka genuttigd. Aan dit rijtje is nu het Poolse merk Belvedere toegevoegd. Het merk is te zien als James Bond zijn Wodka Martini in het hotel in Tanger besteld. Shaken, not stirred uiteraard. In de wereldwijde campagne rond de film en het merk speelt Bond-girl Stephanie Sigman, die te zien is de pre-title sequence in Mexico-Stad, de hoofdrol. De slogan van de campagne is “Excellent choice, Mr. Bond”. Belvedere bracht verschillende gelimiteerde producten op de markt.
Bollinger: Sinds Live And Let Die drinkt 007, met een enkele uitzondering, champagne van het Franse wijnhuis Bollinger. In de villa van Lucia in Italië pakt James Bond een Bollinger Brut R.D. uit 2002. Daarnaast lanceerde Bollinger een campagne met de Bollinger 007: Millesime 2009 in speciale schenkverpakking. In samenwerking met Saint Louis verscheen er een unieke kristallen wijnkoeler met hierin een magnum (3 liter) Bollinger.
Gillette: Een mediapartner van zowel Spectre als The Fleming Estate. Op 1 oktober 2015 startte men de campagne “Bond Moments” waarin ondermeer kostuumontwerper Jany Temime styling advies geeft. Daarnaast is het mogelijk om een geheel verzorgde reisnaar Londen, Marokko of Rome te winnen. Gillette bracht verschillende giftsets op de markt.
Globe-Trotter: Na Skyfall keert Globe-Trotter terug als sponsor van Spectre. De koffers zijn te zien in Marokko. James Bond en Madeline Swann reizen met de trein naar het SPECTRE hoofdkwartier. Het Engelse luxe merk kwam bij de lancering van de film met de Spectre-serie en de Moneypenny-serie. De Spectre-serie is in de kleur navy, met zwarte accenten en goudkleurig beslag. De Moneypenny-serie is een ode aan de secretaresse van M, ontworpen door Charlotte Sendon van Globe-Trotter in nauwe samenwerking met Jany Temine. De Globe-Trotter Spectre edities zijn verkrijgbaar via officiele dealers van het merk en via de webshop op www.007.com.
Grupo Vidanta: Grupo Vidanta heeft verschillende luxe resorts in Mexico. Het merk investeerde naar verluidt miljoenen. Het schijnt zelf zo te zijn dat de productie hierdoor speciaal voor Mexico koos.
Heineken:  Neerlands trots is wederom terug te vinden in een James Bond-film. De van oorsprong Amsterdamse brouwer betaalde ongeveer €60 miljoen om als enige Daniel Craig als James Bond te mogen gebruiken in de commercial en bijbehorende wereldwijde marketingcampagne.
Helly Hanson: Het kledingmerk uit Noorwegen leverde voor de gehele crew waterdichte jassen tijdens voor de opnames in Oostenrijk. Een speciale Spectre-editie van de jas was voor korte tijd beschikbaar in de shop van 007.com.
Hyundai Motors UK: Voor de tweede keer is Hyundai Motors sponsor van de James Bond-films. Hyundai was eerder te zien in Skyfall: de politievoertuigen in Londen waren van het Koreaanse merk. Ook voor Spectre waren de politievoertuigen in Londen van Hyundai. De i40, ix35 en Santa Fe zijn te zien in de scenes wanneer M naar de Westminster Bridge loopt.
Jaguar Land Rover: Jaguar en Land Rover is net als Aston Martin duidelijk vertegenwoordigd in Spectre. Speciaal voor de film maakte de slechterik gebruik van een conceptcar van Jaguar: de Jaguar C-X75. Een auto die met een gasturbine motor werdt ontworpen. Ook mochten zijn handlangers rondtoeren in Land en Range Rovers.
M.A.C. Cosmetics: Het van oorsprong Canadese cosmeticabedrijf leverde de make-up voor de figuranten tijdens de pre title sequence van Spectre. Voor de Day Of The Dead scènes werden 1.500 figuranten geschminkt. Om dit in goede banen te leidden werden meer dan 100 lokale visagisten ingezet.
Norton Motorcycles: In de werkplaats van Q zien we op de achtergrond een Norton motorfiets staan. Het betreft de Dominator SS en deze is door Q  van allerlei gadgets voorzien. Sophie Newman, mede verantwoordelijk voor de aankleding van de set, liet weten dat de Norton puur voor decoratie zou worden gebruikt. De CEO van Norton vond het geweldig om zijn typisch Engels product in een James Bondfilm terug te zien.

Omega: James Bond is niks zonder zijn vertrouwde horlogemerk Omega. Sinds de Pierce Brosnan-films draagt 007 het Zwitserse uurwerk. Het klokje komt terug in de film en wordt gedragen door Daniel Craig. Veel gadgets bevat het niet. Maar het red zijn leven. Daarnaast verschijnt er een gelimiteerde editie van de Omega Seamaster 300.
Red Bull: James Bond is in de film niet met het drankje te zien en ook is er verder geen reclame uiting geweest. Maar toch is Red Bull grote sponsor. De helikopter in de openingsscene van Spectre is van Red Bull en werd gevlogen door piloot Chuck Aaron. Om toch de verbondenheid met James Bond te tonen publiceerde Red Bull een filmpje waarin een speelgoed autootje van de Aston Martin DB5 in een woonkamer diverse stunts deed.
Sony Corporation: Sinds de eerste James Bond-film van Daniel Craig, Casino Royale, is Sony partner van de James Bond-films. In Spectre zien we tijdens de achtervolging met de Aston Martin DB10 en Jaguar CX-175 in Rome dat James Bond belt. Dit is met een Sony Xperia Z5 toestel. In de film worden naast de telefoon nog een flink aantal andere producten van Sony gebruikt. denk aan Sony Vaio laptops en tablets. Net voor de release van de film werd de campagne “Made For Bond” gestart, Naomi Harris, Miss Moneypenny, speelt hierin de hoofdrol.
S.T. Dupont: Het is de derde keer dat het Franse merk zich aan James Bond verbind. Naast twee keer een serie van luxe artikelen op de markt te hebben gebracht in 2004 en 2006, werden de manchetknopen van het merk gedragen door James Bond in Casino Royale. Voor Spectre keert het merk terug met aanstekers, pennen, sigaarknippers en giftsets.
The Macallen: Het Schotse whisky merk verlengde zijn contract na Skyfall ook. Voor de tweede maal is het merk te zien in de James Bond-film. In Spectre zien we een fles in het appartement van James Bond staan. In de film maakte men gebruik van een fles The Macallen 18. Net als in Skyfall overigens.
Tom Ford: De Amerikaanse ontwerper ontwierp voor de derde keer de kleding van James Bond. Voor de film werkte Ford nauw samen met kledingontwerpster Jany Tamine. Tom Ford verzorgde voor James Bond zijn pakken, avondkleding, shirts, dassen en accesoires zoals zonnebrillen, manchetknopen, ondergoed en sokken. Alle pakken werden in Italië op maat gemaakt. Tom Ford liet in een reactie weten: “I could not be happier to be dressing Daniel Craig as James Bond again in the upcoming film, Spectre. James Bond epitomizes the Tom Ford man in het elegance, style and love of luxury. It is an honor to move forward with this iconic character.”
VisitBritain: Het bedrijf verbond zich voor de derde keer aan een James Bondfilm. Voor de marketingcampagne werden een aantal posters uitgebracht. Daarnaast werden er van vier James Bond locaties uit Spectre 360 graden foto’s gemaakt. Helaas zijn de foto’s niet meer online te bekijken.


Premières & releasedata

LONDON: Op 26 oktober 2015 ging Spectre wereldwijd in première. Als locatie werd net als voor Skyfall voor The Royal Albert Hall in London gekozen. Naast Daniel Craig en producten Barbarra Broccoli en Michael G. Wilson waren Naomi Harris, Christoph Walz, Ben Wishaw, Ralph Fiennes, Andrew Scott, Dave Bautista, Lea Seydoux, Jesper Christensen en Monica Bellucci aanwezig. Craig liet na afloop weten dat hij het verschrikkelijk vond om zichzelf terug te zien, maar dat hij geniet enorm van zijn rol geniet. Bellucci liet weten de première een geweldig ervaring te hebben gevonden en Andrew Scott gaf aan dat zijn rol hem ertoe had gezet om zichzelf te blijven vernieuwen.

ROME: Een dag na de wereldpremière in Londen was het de beurt aan de Italiaanse hoofdstad Rome. Geen onbekend terrein voor sommige castleden, aangezien een deel van de film daar werd opgenomen. Aanwezig waren Daniel Craig, Monica Bellucci, Christoph Waltz, regisseur Sam Mendes en producent Barbara Broccoli. Ook de Italiaanse acteurs die in de film te zien zijn waren aanwezig: Peppe Lanzetta (Lorenzo) en Alessandro Cremona (Marco Sciarra) liepen over de rode loper. Net als Ignazio Marino, burgemeester van de stad.

ZURICH: Op 27 oktober ging Spectre in het Zwitserse Zurich in première. Voor de stad was het de grootste première ooit, er waren 4.500 mensen uitgenodigd. Bond-girl Naomi Harris, Dave Bautista en Gregg Wilson waren namens de cast en crew aanwezig.

BERLIJN: Op 28 oktober beleefde Spectre haar Duitse première. Aanwezig waren Daniel Craig, Naomi Harris, Christoph Waltz en Barbara Broccoli.

AMSTERDAM: Nederland kan natuurlijk niet achterblijven met een première in de hoofdstad Amsterdam. Op 28 oktober liepen Bond-girl Lea Seydoux, vergezeld door Dave Bautista en Gregg Wilson over de rode loper van Tuschinski. Eerder die dag was er een persmoment, waarbij ook product Michael G. Wilson en acteur Jeroen Krabbe (The Living Daylights) aanwezig waren. Op de rode loper verscheen tevens Bond-girl Daphne Deckers (Tomorrow Never Dies).

MADRID: Tegelijkertijd met Berlijn en Amsterdam vond in Spanje ook de première plaats. Met een live band bij de rode loper waren Monica Bellucci en regisseur Sam Mendes aanwezig. Op de première waren ook Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez, burgermeester van Madrid en de Engelse ambassadeur in Spanje, Simon John Manley te gast.

MOSKOU: In Moskou ging Spectre op 29 oktober in première. Hierbij waren Naomi Harris, Dave Bautista en Ralph Fiennes aanwezig.

MEXICO-STAD: In Mexico-stad werd de première van het Amerikaanse continent gehouden.Het evenement werd vanwege de filmlocatie in de stad groots aangepakt. Met veel danseressen, props uit van de Day Of The Dead en geschminkte mensen werden de cast- en crewleden onthaald. Daniel Craig, Naomi Harris, Monica Bellucci, Lea Seydoux, Christoph Waltz, Dave Baustista waren aanwezig net als Sam Smith (titelsong). Ook producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson en regisseur Sam Mendes waren van de partij.

Overige releasedata wereldwijd:

🇬🇧 26 oktober 2015
🇮🇪 26 oktober 2015
🇳🇱 28 oktober 2015
🇩🇰 30 oktober 2015
🇫🇮 30 oktober 2015
🇳🇴 30 oktober 2015
🇸🇪 30 oktober 2015
🇲🇽 02 november 2015
🇧🇪 04 november 2015
🇱🇺 04 november 2015
🇦🇷 05 november 2015
🇧🇷 05 november 2015
🇨🇭 05 november 2015
🇨🇱 05 november 2015
🇩🇪 05 november 2015
🇮🇹 05 november 2015
🇵🇹 05 november 2015
🇹🇭 06 november 2015
🇦🇹 06 november 2015
🇨🇦 06 november 2015
🇪🇸 06 november 2015
🇵🇱 06 november 2015
🇷🇺 06 november 2015
🇹🇷 06 november 2015
🇺🇸 06 november 2015
🇫🇷 11 november 2015
🇯🇵 04 december 2015

Prijzen & Awards

Academy Awards 2016
Oscar
Beste titelsong voor film, origineel nummer
Sam Smith, Jimmy Napes
Writing’s On The WallIMDb score

Regisseur

Sam Mendes

Producenten

Michael G. Wilson & Barbara Broccoli

Scenario

John Logan, Neal Purvis & Robert Wade

Cinematografie

Hoyte van Hoytema

Hoofdrol

Daniel Craig

Muziek

Thomas Newman

Soundtrack

Writing's On The Wall van Sam Smith

Release

🇬🇧 26 oktober 2015
🇳🇱 28 oktober 2015
🇧🇪 4 november 2015

Speelduur

148 minuten

Prijzen

🏆 Guinness Book of Records
Grootste ontploffing in film
🏆 Golden Globe
Beste filmsong
🏆 Oscar
Beste filmsong

Budget

€ 240.000.000

Filmlocaties

🇬🇧 Groot-Brittannië
🇲🇽 Mexico
🇮🇹 Italië
🇦🇹 Oostenrijk
🇲🇦 Marokko

Registreren

Recente Reacties