James Bond Nederland

Clifton James (1921-2017)

Sheriff J.W Pepper is een plaatselijke wetsdienaar uit Louisiana. Pruimtabak kauwend achter de misdaad aan. Op een dag krijgt hij de opdracht van zijn leven. Er is een geheim agent in zijn district die voor veel chaos zorgt. In Live And Let Die (1973) geeft Clifton James invulling aan deze rol. Hij is vandaag aan de gevolgen van diabetes op 95 jarige leeftijd overleden. Dit meldt Variety.

Clifton James werd op 29 mei 1921 geboren. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij als sergeant meerdere malen onderscheden. Zo ontving hij een Silver Star, Bronze Star en Purple Heart.

In 1973 wordt hij in de James Bondfilm Live And Let Die gecast als Sheriff J.W Pepper. De fans zijn zo onder de indruk van zijn jolige rol dat Clifton James in 1974 in The Man With The Golden Gun terugkeert. Hierin zit 007 achter Scaramanga en Nick Nack aan als Pepper opduikt. Bond heeft vervoer nodig en rent de plaatselijke AMC dealer binnen.

Daar test Pepper net de nieuwe AMC Hornet uit. Voordat J.W er erg in heeft scheurt James al vol gas door de winkelruit achter Scaramanga en Nick Nack aan. Eerst heeft Pepper niet in de gaten wie er naast hem zit. Totdat hij, tussen zijn bevelen door, erachter komt dat hij met niemand minder dan James Bond in de auto zit.

Clifton James speelt na de James Bondfilms nog een flink aantal andere producties. Zo zien we hem in Superman II en The Dukes Of Hazard uit 1980 waarin hij ook een sheriff speelt. In een paar afleveringen van The A-Team (1983) heeft hij, je raad het nooit, ook een rol als sheriff. En de rol als wetshandhaver blijft hem achtervolgen. James speelt hierna in een flink aantal films, tv-series en andere producties rollen van onder andere State Troopers, advocaten, rechters en politieagenten.

James laat zijn vrouw, vijf kinderen en veertien kleinkinderen na.

 

Jorrit van der Valk

Jorrit van der Valk

Jorrit van der Valk richtte in 2006 samen met Merlijn het platform James Bond Nederland op. Met als doel Nederlandse en Vlaamse 007 liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheime agent. Zijn meest memorabele film is The World Is Not Enough, overigens de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

1 reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.