James Bond Nederland

Broccoli & Wilson: Bond is en blijft een man

In 2019 werd er veel gediscussieerd over de opvolger van Daniel Craig als James Bond. Dit is nu niet anders. Wat wel verschild is dat Barbara Broccoli en Michael G. Wilson, producenten van de James Bond-film eindelijk het James Bond als vrouw verhaal hebben getackeld.

Broccoli en Wilson spraken uitgebreid met het Amerikaanse magazine Variety. Het meest interessante aan het verhaal is hun standpunt over het karakter James Bond. Ze zijn er eerlijk over.

“He can be of any color, but he is male. I believe we should be creating new characters for women — strong female characters. I’m not particularly interested in taking a male character and having a woman play it. I think women are far more interesting than that.”

Dat is een duidelijk verhaal. James Bond is een man maar kan alle huidskleuren hebben. Sterke vrouwelijke karakters staan hoog op de agenda. Dat zien we binnenkort aan 00 agent Nomi, Lashana Lynch, in No Time To Die maar zagen we al eerder met Eve Moneypenny. Ze wordt sinds Skyfall gespeeld door de donkere Britse actrice Naomi Harris.

De verantwoordelijkheid

“For better or worse, we are the custodians of this character,” says Barbara Broccoli, who oversees the franchise with her half-brother Michael G. Wilson. “We take that responsibility seriously.”

Barbara Broccoli en Micheal G. Wilson zien James Bond als een een serieuze verantwoordelijkheid. Ze treden als voogd op en erfden de franchise van hun vader Alber R. Broccoli die in 1962 (Dr. No) samen met Harry Saltzman met het project begon.

Het vertrek van Daniel Craig

Vijf James Bond-films in een periode van veertien jaar. Ga er maar aanstaan. Dat doet wat met je privé-leven. Voor Daniel Craig is dat zeker zo. Hij stopt na No Time To Die als James Bond. Broccoli heeft het er moeilijk mee.

“I’m in total denial,” says Broccoli. “I’ve accepted what Daniel has said, but I’m still in denial. It’s too traumatic for me.”

Broccoli zit in de ontkenningsfase wat het vertrek van Craig betreft. Ze heeft zijn besluit geaccepteerd maar is zelf nog niet zover. Een trauma zo noemt ze het.

James Bond seven

Zijn Broccoli en Wilson al met hun nieuwe James Bond bezig? Zelf zeggen ze van niet. Maar ik durf het wel aan om te zeggen dat het wel zo is. Wilson is er duidelijk over. No Time To Die is een productie van 250 miljoen Dollar. Daar willen Barbara en Micheal zich eerst vol op richten.

“You think of him as being from Britain or the Commonwealth, but Britain is a very diverse place,” Wilson says.

Is dit de nieuwe James Bond?

Het Britse rijk is een groot gebied. Niet alleen Groot-Brittannië hoort erbij maar ook Canada en Australië. Dan zijn we er trouwens nog niet. Wilson houdt het lekker breed.

Maar er is meer…veel meer

Het interview gaat niet alleen over de nieuwe James Bond. Naast Barbara Broccoli en Michael G. Wilson schuiven ook Daniel Craig en regisseur Cary Joji Fukunaga aan. Met Broccoli en Wilson kijkt men vooral naar een stuk geschiedenis rond de transitie van Albert naar Barbara en Michael en blikt men terug op Craig zijn films.

Mat Craig en Fukunaga kijkt men vooral naar No Time To Die. Hoe kwam Fukunaga aan het roer? Dat lees je in het interview. Ik kan verklappen dat het tijdens een etentje in een Japans restaurant duidelijk werd. Toen besloot Daniel Craig om terug te keren en hadden de producenten ineens extra tijd om hun nieuwe James Bond te zoeken!

Jorrit van der Valk

Jorrit van der Valk

Jorrit van der Valk richtte in 2006 samen met zijn maat Merlijn het platform James Bond Nederland op. Met als doel Nederlandse en Vlaamse 007 liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheime agent. Zijn meest memorabele film is The World Is Not Enough, overigens de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

6 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Het artikel in Variety geeft een mooi inkijkje met zelfs voor insiders nieuwe informatie over ons duo.

  Er staat ook een overzicht van hoeveel de Bond-films hebben opgebracht. Bij de oudere Bonds zien we dat The Spy Who Loved Me met $185m en Moonraker met $210m koplopers zijn. Toevallig de films waar men niet op het decor bespaard heeft en dat decor ook een duidelijke rol speelt in het verhaal. Het zijn decors die niet enkel als ‘dak boven het hoofd’ fungeren voor de Boeven zoals in de latere Bond-films helaas vaak het geval is.

  Verder lezen we onder meer dat Danny Boyle, die als regisseur ter zijde werd geschoven, een film had willen maken over de spanningen tussen het Westen en Rusland. Beetje vreemd dat in een tijd dat die spanning groter is dan de wereld ooit heeft gezien juist EON koudwatervrees krijgt. Ondertussen roepen ze bij de start van elke nieuwe Bond-productie dat ze kijken naar de ‘toestand in de wereld’… Hoe dan ook, het artikel in Variety is het lezen zeker waard.

  • Bondfilms liepen altijd vooruit met hun tijd
   -koude oorlog of spanning tussen oost en west
   -auto besturen met mobiel VR bril
   Ik snap je helemaal Gerard… gelukkig ben ik bondfan dat ik zelf nog Bondromans schrijf, en dus wel alles van Danny Boyle gebruik 😉

   • Als je boek verfilmd wordt, moet je Poetin door de acteur Robert Carlyle laten spelen. In The World Is Not Enough (1999) leek hij sprekend op Poetin,

    De hierboven afgebeelde James Norton maakt geen schijn van kans als nieuwe Bond, als het aan mij ligt. Not tough enough, hoor ik Barbara al roepen.